Endometriose

Endometriose is een ziekte, waarbij het slijmvlies dat de binnenbekleding van de baarmoeder vormt (en dat maandelijks als menstruatie wordt afgestoten) zich nestelt buiten de baarmoeder als kleine of grote blaasjes. Deze blaasjes zijn gevuld met menstruatiebloed dat niet weg kan en waarschijnlijk daardoor pijn kan veroorzaken, hoewel er ook vrouwen zijn die de ziekte hebben zonder het te merken.

De meest voorkomende plaatsen waar deze plekjes voorkomen zijn het buikvlies rondom de baarmoeder en de eierstokken.

Endometriose

Behalve pijnklachten kan endometriose ook verminderde vruchtbaarheid veroorzaken. De behandeling bestaat uit het onderdrukken van de opbouw van het slijmvlies, zowel in de baarmoeder als in de blaasjes, of het verwijderen van het afwijkende weefsel. Dergelijke operaties kunnen soms bijzonder uitgebreid zijn, wanneer ook andere organen, zoals de blaas en darmen zijn aangedaan. Het is daarom van groot belang dat de operatie dan plaatsvindt in een centrum dat ruime ervaring heeft met deze ingrepen, die in principe bij voorkeur via een laparoscopie (zie elders op deze site) moeten worden uitgevoerd.

Dit betekent dat ook de urologen en de maag-darmchirurgen van een dergelijk centrum bedreven moeten zijn in geavanceerde laparoscopische operaties, zoals in het AMC het geval is. (Zie brochure NVOG)